Anerkendt klimaekspert: Kald mig omvendt skeptiker

En fremtrædende klimaekspert erkender nu, at det står endnu værre til med klimaet end antaget.

Klimaforandringer er ikke kun noget, der hører en nær eller fjern fremtid til. De sker allerede. Og den ekstremt varme

og tørre sommer, som har hærget store dele af USA de seneste måneder, kan med stor sandsynlighed tilskrives menneskeskabte klimaforandringer.

Det siger en af USAs mest fremtrædende klimaeksperter, James Hansen fra Nasas Goddard Institute for Space Studies, ifølge det amerikanske medie ABC. Instituttets forskning fokuserer lige nu på klimaforandringer. James Hansen erkender nu, at selvom han i mange år har råbt vagt i gevær omkring klimaforandringer, har han været for optimistisk. Det står endnu værre til, end han har forsøgt at overbevise folk om.

“Jeg har fejlet”

“Jeg har en indrømmelse: Jeg har været for optimistisk,” skrev James Hansen i Washington Post for nyligt. James Hansen har siden 1988, hvor han holdt tale for det amerikanske senat, råbt op omkring konsekvenserne af de menneskeskabte klimaforandringer, men han når altså nu nye erkendelser. “Min forudsigelse omkring den stigende globale temperatur er blevet bekræftet. Men jeg har fejlet i den forstand, at jeg ikke fuldt ud har undersøgt, hvor hurtigt temperaturstigningen ville generere ekstremt vejr,” siger James Hansen. James Hansen har med sine kolleger offentliggjort en undersøgelse af de seneste seks årtiers globale temperaturer, der har vist en overraskende stigning i, hvor ofte ekstremt varme somre forekommer.

Hedebølger skabt af klimaforandringer

James Hansens nye erkendelse går altså på, at klimaforandringer allerede nu skaber ekstremt vejr rundt omkring på Jorden. Han fremhæver den europæiske hedebølge i 2003, den russiske hedebølge i 2010 samt massiv tørke i Texas og Oklahoma sidste år som direkte udløbere af klimaforandringer.

“Og når først alle data er samlet om et par ugers tid, så er det sandsynligt, at det samme vil være tilfældet for den ekstremt varme sommer, som USA lider under lige nu,” siger James Hansen. En anden kendt amerikansk klimaforsker lavede i sidste uge en total kovending og siger nu, at han tror på, at mennesker er årsag til klimaforandringerne.

Kovending af ekspert

Richard Muller sagde, at han nu har kigget grundigt på de data, der findes på området og er blevet overbevist om, at han tidligere tog fejl.

“Kald mig bare en omvendt skeptiker. Men nu går jeg et skridt videre: Mennesker er næsten udelukkende årsagen til klimaforandringerne,” sagde Berkeley-professoren i sidste uge til New York Times.

Kilde: Jyllands-Posten