IMG 3315
IMG 3315

Fem fede råd

IMG 3315

Fem fede råd

Som ung kan det være svært at overskue, hvad man selv kan gøre for at bremse klimaforandringerne. Batter det egentlig noget, at en person husker at slukke lyset? Ja det gør det. Faktisk er det sådan, at du spiller en super vigtig rolle, hvis vi skal stoppe klimaforandringerne.
Begræns dit CO2-forbrug
Politikerne kan gøre meget for at reducere Danmarks CO2-udledning, blandt andet ved at forsyne Danmarks befolkning med bæredygtig, CO2-neutral energi, der ikke belaster klimaet. Men det er ikke nok. Størstedelen af den samlede CO2-udledning kommer nemlig fra almindelige borgere. Hver gang vi spiser en bøf, drikker en øl, oplader laptop’en, køber nye gadgets eller et stykke tøj, så udleder vi CO2.
Find de fede alternativer
Du kan sagtens leve dit liv som du plejer og samtidig sænke dit energiforbrug. Det handler bare om at finde de fede alternativer. Og det behøver ikke at være kedeligt. Slet ikke. Vi har samlet fem fede råd, og hvis du følger dem, er du pænt bæredygtig. Læs dem i folderen “Fem fede råd som gør dig bæredygtig”.

Secondhand fremfor Shopaholic
Tag et kig i dit klædeskab. Det udleder 50 kg. CO2 at producere bare et stykke tøj. Vi siger ikke, at du skal stoppe med at købe lækre klude. Bare du tænker over det og ikke går shopaholic.
Hipsterne har forstået det! Når de flasher de seneste genbrugs-unika, definerer de ikke bare en trend, de skåner også miljøet ved at vælge second hand.
Link til youtube?

Festival frem for fly
Brug din ferie på en festival i stedet for en charterrejse til Langtbortistan.
At tage på festival er faktisk en af de mindst CO2-udledende aktiviteter, du kan give dig til – modsat flyrejsen fra København til New York og retur, som udleder 1,5 tons CO2 pr. passager.
Transport er i det hele taget en stor synder i vores CO2-regnskab. Hele 30 procent af den samlede udledning kommer fra biler, busser og fly – og det tal er stærkt stigende.
Fly er selvfølgelig den helt store transportsynder, men bilen er altså heller ikke helt god. En gennemsnitlig bil, der kører 20.000 km. på et år, udleder knap 3 tons CO2 om året.
Link til youtube?

Fadøl frem for flasker
Drik fadøl frem for øl eller vin på flasker. Kun 1/3 del af CO2-udledningen fra en flaske vin eller øl stammer fra selve produktionen, resten afhænger af transporten og emballagen.
Når det drejer sig om transport, har fadøl den mindste omkostning pr. glas. Det skyldes, at øllet bliver opbevaret i genbrugte fustager, der transporteres i større antal pr. bil.
Får I leveret fustager fra et lokalt bryggeri til jeres fredagsbar, kan I derfor godt klappe jer selv på skulderen.
Link til youtube?

Slukket frem for strømspild
Brug den bærbare og spillekonsollen med god samvittighed – bare du husker at slukke på kontakten, når de ikke er i brug.
Lader du elektriske apparater stå på standby, er det faktisk det samme som at lade vandhanen løbe døgnet rundt.
Tænk i det hele taget over, hvordan du bruger strøm, vand og varme. Hold rumtemperaturen på 20 grader, tag brusebad på 5 minutter, og drop tørretumbleren. Så er du godt på vej.
Link til youtube?

Kål frem for kød
Spis kål, kartofler eller andre former for grøntsager frem for rødt kød. Kød er så stor en CO2-synder, at selv en lille ændring i kosten betyder mere, end hvis man sparer 10 procent på både benzin, el og varme.
Det skyldes dyrenes enorme fodermængde, udledning af drivhusgassen metan fra deres fordøjelse, samt energiforbruget under produktion og transport. Det betyder, at skært oksekød udleder 27 kg. CO2 pr. kg. kød, mens 1 kg. kartofler udleder sølle 0,22 kg.
Hvis du ikke er til det vegetariske, så er kylling en vinder. 1 kg. kylling udleder kun 3,2 kg. CO2. Så det gør faktisk en forskel, om du erstatter den ene kotelet på tallerkenen med et par ekstra kartofler en gang om ugen.
Link til youtube?

 

Scroll to Top