Japan hiver lørdag stikket ud på den atomreaktor, som er den eneste af landets 54 atomreaktorer, der er i drift.
Det bliver første gang siden 1970, at atomkraften i landet står stille, og Japan skal have dækket sit elektricitetsbehov fra andre kilder.
Reaktoren ved Tomari-værket i det nordlige Japan skal igennem et grundigt vedligeholdelsestjek, som efter planen vil vare mindst 70 dage.
Massiv modstand
Atomkatastrofen i marts sidste år, hvor fire reaktorer på Fukushima-værket blev ødelagt af et jordskælv, en tsunami og en efterfølgende nedsmeltning, har fået japanernes begejstring for denne energiform til at dale drastisk.
Efter ulykken blev reaktorer rundt om i landet lukket ned, mens myndighederne ser sikkerheden efter i sømmene.
Japans regering vil gerne genstarte atomreaktorerne, men den er løbet på massiv modstand fra almindelige japanere og regionale myndigheder.
Energi med omtanke
Selv om atomkraftværkerne har leveret en tredjedel af Japans energi, er det uvist, om de nogensinde kommer op at køre igen, siger en ekspert.
– Kan det være slut for atomkraften? Det kan det godt, siger professor Andrew DeWit fra Rikkyo Universitet i Tokyo, der er ekspert i energipolitik.
Sidste år, hvor reaktorerne ligeledes var lukket ned, formåede Japan at komme gennem sommeren – hvor der som regel bruges mere elektricitet end resten af året – ved hjælp af andre energikilder og ved at bruge elektriciteten med omtanke.
De energikilder, japanerne har skruet op for, er blandt andet gas og termisk energi.
Kampagne for genåbning
Hvis det går godt igen denne sommer, vil det svække atomkraftfortalernes argumenter.
– Når først man er kommet gennem sommeren uden reaktorer, hvordan vil de så bære sig ad med at starte dem op igen?, spørger Andrew DeWit.
Rundt om i Japan er der lørdag planlagt en række demonstrationer imod atomkraft.
Men samtidig har erhvervslivets top og fremtrædende politikere i begge Japans store partier her i foråret sat gang i en heftig kampagne for at få genstartet de første reaktorer og gradvist få gang i produktionen af atomkraft igen.
Kilde: dr.dk