Hedegaard: Grønne EU-lande må redde klima i budgetstrid

EU-Kommissionens udspil om 20 pct. klimarelaterede udgifter i det nye langtidsbudget er ved at blive tabt på gulvet – Danmark kritiseres for manglende lederskab Klimaet og det grønne aspekt kan blive taberen, når slagsmålet om EU’s budget

for perioden 2014-2020 kulminerer de kommende uger. Rige EU-landes krav om besparelser på budgettet samt enkeltlandes kamp for rabatter og egeninteresser indebærer, at EU-Kommissionens forslag om, at 20 pct. af det langsigtede budget skal være relateret til klimabeskyttelse, er ved at blive ofret.

Klimaet og det grønne aspekt kan blive taberen, når slagsmålet om EU’s budget for perioden 2014-2020 kulminerer de kommende uger. Rige EU-landes krav om besparelser på budgettet samt enkeltlandes kamp for rabatter og egeninteresser indebærer, at EU-Kommissionens forslag om, at 20 pct. af det langsigtede budget skal være relateret til klimabeskyttelse, er ved at blive ofret.
Fra flere sider kritiseres den danske regering for ikke at have vist tilstrækkeligt lederskab på dette område, dels under formandskabet i første halvår af 2012, dels nu hvor regeringens kræfter er helt fokuseret på at sikre Danmark en EU-rabat på én milliard kroner.

EU’s klimakommissær, Connie Hedegaard, frygter, at man kan være på vej mod »det værst tænkelige«: »Det er, hvis landbrugsstøtten og struktur-og regionalfondene ikke røres, og man i stedet vælger at barbere det fremadrettede, der handler om grøn innovation og forskning, energieffektivisering m. m. Jeg håber ikke, at de lande, der normalt kæmper for det fremadrettede, har så travlt med at sikre sig rabatter og få budgettet beskåret, at de lader det, der handler om Europas grønne omstilling, falde ud,« siger kommissæren.

Kilde: information.dk
Læs artiklen: Grønne EU-lande må redde klima i budgetstrid