GRØNNE BORGERGRUPPER

Reparationsværksteder, energirådgivning og andre grønne aktiviteter hvor seniorer 60+ bidrager til klimaomstilling i deres lokalsamfund.

Grønne Borgergrupper

ReparationsVærksted, energirådgivning og naturstier

VedvarendeEnergi har hjulpet med at opstarte fire grønne borgergrupper med fokus på klima og bæredygtige lokalsamfund. Grupperne består af (primært) mænd 60+ med interesse for klima, miljø, teknik og natur.

Alle grupper har etableret reparations-værksteder, og dertil tilbyder gruppen i Stevns vejledning om energirenovering og gruppen på Samsø arbejder på at etablere naturstier og smelters rundt på øen.

Find grupperne via links herunder:

  • Stevns: Det Grønne Værksted og Energirådgivning, lokaler ved Stevns Bibliotek
  • Faaborg-Midtfyn: PolRep, Reparationsværksted i Polymeren, Årslev
  • Samsø: Repair Café og Natursti-gruppe, lokaler ved EnergiAkademiet, Ballen
  • Langå: Det Grønne Værksted, lokaler ved Kulturhuset i Langå

 

Video fra Stevns

"Grøn Borgergruppe Stevns er navnet på en gruppe aktive ældre, som har fokus på klimaet. Gruppen, som er støttet af VedvarendeEnergi og Stevns Kommune, holder til på Stevns Bibliotekerne i Hårlev. Indslaget er sponseret af Grøn Borgergruppe Stevns og produceret af Nikolaj Andersen, Stevns Web TV."

Baggrund

I VedvarendeEnergi tror vi på, at der er behov for alle i den grønne omstilling. Derfor har VedvarendeEnergi startet projektet \"Grønne Borgergrupper 60+\", som blev opstartet i fire lokalsamfund fordelt over hele landet. Borgergrupperne skal arbejde med grønne aktiviteter fra 2018-2020 og fortsætter efter projektperioden med at gøre deres lokalsamfund mere bæredygtige.

Grupperne samles i praktiske fællesskaber. Allerede nu er der flere andre steder i landet, hvor praksisfællesskaber omkring grøn omstilling samler engagerede seniorer: I Sønderborg har en gruppe lavet et såkaldt \"maker-space\", hvor bl.a. man kan lave sin egen solfanger ud af brugte dåser. Og i Høje-Taastrup har man lavet et reparationsværksted, hvor pensionister bruger deres erfaringer fra arbejdslivet til fx at reparere defekt elektronik. På den måde redder de en masse elapparater fra at ende på lossepladsen.

VedvarendeEnergi har lang erfaring med at engagere borgere i sagen for grøn omstilling, og vi ved fra vores eksisterende lokalforeninger, at ældre har viden, erfaring og stor interesse for at arbejde med sagen. I de fire grønne borgergrupper har vi derfor fokus på at inddrage ældres viden og kompetencer, og vise hvordan de kan bidrage til et bæredygtigt samfund.

Læs mere om reparationsværkstedet hos Miljø og Energicenter Høje Tåstrup og Makerspace i VedvarendeEnergi Sønderborg.

Grupperne understøttes af VedvarendeEnergi og samarbejdspartnere i de fire kommuner.

Projektet er støttet af Velux fonden.

Interesseret?

Hvis du har spørgsmål til grupperne eller tænker, at det kunne være oplagt at starte en borgergruppe i dit lokalområde, så er du velkommen til at kontakte frivilligkonsulent, Nilas Bay-Foged.