VALG 2019

Tag klimaansvar når du stemmer til valget

VALG 2019

Tag klimaansvar når du stemmer til valget

Folketingsvalg og EU-valg - et klimavalg

Inden længe skal danskerne i stemmeboksen - og det endda af to omgange. Først skal vi stemme til Europa-parlamentsvalget den 26. maj, og efterfølgende er det det danske Folketingsvalg, som afholdes den 5. juni - Grundlovsdag.

Set ud fra et klimaperspektiv er det glædeligt, at den danske befolkning interesserer sig mere og mere for den grønne omstilling. En meningsmåling fra den 13. maj i Altinget viser, at klima og miljøpolitik giver baghjul til alle andre politiske emner.

VedvarendeEnergi har lavet et valgoplæg, som kan bruges til at stille spørgsmål til politikerne - både dem der stiller op til Europaparlamentet og dem der stiller op til Folketinget.

Klimaforandringer er ikke et fremtidigt scenarie. Allerede nu har stigende temperaturer og uforudsigeligt vejr store konsekvenser verden over. Industrialiserede lande med høj CO2-udledning, som bl.a. Danmark, er årsag til klimaforandringerne. Vi kan nå at bremse klimaforandringerne, hvis vi reducerer vores store drivhusgasudledninger nu.

Du spiller en vigtig rolle: Påvirk politikerne til klimansvar

Du spiller en vigtig rolle. Du kan få politikerne til at diskutere de emner, som du og andre vælgere sætter fokus på. Vær med til at sætte klimaansvar højest på dagsordenen til både Folketingsvalget og til valget til Europaparlamentet.

Fra Miljøorganisationen VedvarendeEnergi har vi bl.a. fokus på flyenes stigende klimabelastning. Du kan hjælpe ved simpelthen at spørge politikere, om de vil indføre flyafgifter som i Sverige og Tyskland. Læs mere her.

Er du i tvivl om, hvilket parti eller hvilken kandidat der bedst repræsenterer dine (grønne) visioner, så får du her to tests, som du kan tage:

Folketingsvalget 2019

Europaparlamentsvalg 2019

Vores klimakampagnevideo siger det klart og tydeligt: Vi skal alle tage klimaansvar.

Næsten 70.000 mennesker har skrevet under på, at Danmark bør have en forpligtende klimalov.

Læg pres på politikerne - forandringer sker ofte nedefra

Du kan påvirke politikerne til at tage klimaansvar på flere måder. Vidste du, at der er klimamarch flere steder i Danmark op til valget? Dagen før Folketingsvalget går folket på gaden i flere danske storbyer for at lade klima være på toppen af valgdagsordenen.

Læs om klimamarchen

Om klimamarchen skriver arrangørerne: "Det handler om at vise vores fortsatte opbakning til klimaaftalen fra Paris og i solidaritet med folk verden over, som kæmper for en ansvarlig klimapolitik og social retfærdighed."

Du kan også støtte op om klimaet ved at støtte initiativet "såerdet.nu". Her er en række miljøorganisationer gået sammen om at sikre folkelig opbakning til klimaet. Èn af organisationerne er VedvarendeEnergi.

På såerdet.nu kan du stille spørgsmål til politikerne gennem kampagnen "Prik en politiker".

Du kan også på såerdet.nu læse om Den Grønne Generationskontrakt