Klimaaftale: Støtte til kul, olie og gas skal fjernes

Støtten til fossile brændstoffer, altså olie, kul og gas, skal fjernes.

Det er skrevet ind i en sluterklæring for det såkaldte Rio+20-møde om bæredygtig udvikling i Rio de Janeiro  dag.

I 2010 blev der brugt 409 milliarder dollar på at holde prisen på blandt andet benzin nede. Til sammenligning blev der brugt 66 milliarder dollars på at støtte vedvarende energi.

Erklæring om grøn energi

Erklæringen skal nu godkendes af de mere end hundrede politiske ledere, der fra onsdag til fredag ankommer til topmødet.

– Vi har opnået enighed om sluterklæringen, og den vil blive godkendt af stats- og regeringslederne, siger en diplomat til nyhedsbureauet AFP.

Forhandlere er også blevet enige om en tekst, der handler om grøn energi.

Miljøminister: Vi skal skifte spor

Miljøminister Ida Auken (SF) mener, at der en række positive aspekter af den aftale, der nu er enighed om, og som ifølge hende er langt mere forpligtende, end det der lå på bordet for blot tre dage siden. Også selv om hun ikke kalder den for perfekt.

– Det er ikke verdens bedste tekst, men det er et skridt i den rigtige retning, siger hun til DR Nyheder.

– Grøn økonomi betyder, at den økonomi vi kender i dag, hvor vi forbruger verdens naturressurcer meget hurtigere, end de bliver gendannet, er ubæredygtig. Det rammer verdens fattigste hårdest, men det kommer også til at ramme os andre. Så her i Rio har vi anerkendt, at vi alle skal skifte spor, siger hun.

Vil ikke gentage fiasko fra København

Claudia Salerno, der leder Venezuelas delegation, siger, at FN’s medlemslande har været meget opsatte på ikke at gentage fiaskoen ved klimatopmødet i København i 2009, hvor forhandlingerne blev overladt til verdenslederne og endte i kaos.

Greenpeace er kritisk

Flere miljøorganisationer er imidlertid kritiske over for erklæringen.

– Vi blev tilbudt en fælles vision om manglende handling og ødelæggelse, siger Daniel Mittler, politisk direktør for Greenpeace.

– Der er absolut intet der for mennesker og for planeten, tilføjer han.

– Dermed er topmødet slut, før det overhovedet er begyndt, siger også den tyske Greenpeace-ekspert på skovområdet, Martin Kaiser, til nyhedsbureauet dpa.

Verdensnaturfonden ikke begejstret

Heller ikke i WWF Verdensnaturfonden er der nogen begejstring at spore.

– Det er meget skuffende. Sproget er meget svagt, og resultatet af denne konference vil overhovedet ikke være i nærheden af, hvad folk og planeten har brug for, siger organisationens repræsentant Lasse Gustavsson.

Rio+20-mødet skal følge op på det berømte verdenstopmøde om bæredygtig udvikling i 1992, der ligeledes fandt sted i Rio de Janeiro.

Med over 50.000 forventede deltagere bliver Rio+20 efter alt at dømme det største FN-møde nogensinde.

Kilde: dr.dk