Milliarder til grønne job

Ny finanslovsaftale satser på udvikling af grønne løsninger. 1,7 milliarder kroner skal skabe arbejdspladser ved at løse nogle af de miljøudfordringer, som verden kæmper med.
Finansloven for 2013 rummer halvanden milliard kroner til initiativer på det grønne

område fra 2013-15 samt 200 millioner kroner til forskning i blandt andet grøn økonomi.

Milliardsatsningen skal blandt andet gøre Danmark endnu dygtigere til at udvikle og sælge grøn teknologi til udlandet. Danske miljøteknologivirksomheder beskæftiger i dag 40.000 ansatte. Hvis væksten i den grønne eksport kan bringes tilbage på samme niveau, som den havde før krisen, vil det skabe godt 3.000 nye grønne jobs. Det skriver Miljøministeriet i en pressemeddelelse.

I 2013 er der afsat 95 mio. kroner til at støtte udvikling, test og demonstration af grøn teknologi. Det er næsten en fordobling i forhold til sidste år, og dermed er der lagt op til at både mindre virksomheder og meget store projekter kan få gavn af ordningen.

Med i verdenseliten

– Danske virksomheder skal være blandt verdens bedste til at løse de miljøudfordringer, vi står over for. Vi skal leve af alt fra kloakledninger og oversvømningsbassiner til vindmølleparker og avancerede luftfiltre. Derfor investerer vi nu milliarder i at skabe viden og teknologi, der kan støtte udviklingen af en grøn økonomi. Det er opskriften på fremtidens job, siger miljøminister Ida Auken.
Af de mere end 1,5 mia. kroner er der 380 mio. kroner i perioden 2013-2015, der fortsat er uudmøntet. Udmøntningen skal aftales med Enhedslisten.

– Alle med gode grønne idéer får nu muligheder for at afprøve dem – både de grønne organisationer, den grønne iværksætter og de innovative virksomheder. De initiativer, vi har aftalt, vil sikre en massiv indsats, der sammentænker miljørigtig og økologiske løsninger med jobskabelse, siger miljøordfører Per Clausen fra Enhedslisten.

Kilde: energy-supply.dk